Onze bonen

Boerin_Quilenda

Op de ruim 20 plantages waar koffiebonen voor Mfutila Coffee worden verbouwd, worden Arabica en Robusta bonen geteeld. Waar de Arabica bomen pas na 5-7 jaar zijn gerijpt, heeft de Robusta boom hiervoor maar 2-3 jaar nodig. 

Ondanks het kortere rijpingsproces van de boom, bevat de Robusta koffieboon ongeveer twee keer zo veel cafeïne dan de Arabica boon. Ook groeit de Arabica boon op grotere hoogte dan de Robusta boon.

De bonen worden na de oogst op natuurlijke wijze aan de lucht gedroogd. Hier komen geen machines en chemicaliën aan te pas, het proces wordt niet versneld. Zodoende wordt kwaliteit en smaak gewaarborgd. Aan de voorwaarden en regels voor transport wordt voldaan en de bonen worden veilig vervoerd naar onze brander in Meppel. Daar worden de bonen op verschillende temperaturen en tijden gebrand: zodoende wordt smaak en sterkte verschillend en kunnen wij onze 4 blends creëren.  

 

Van vrucht tot koffie

Koffiebonen groeien als groene vrucht aan een koffieboom. Pas wanneer het fruit een rode kleur krijgt, is het rijp om geplukt te worden. Dit plukken gebeurt met de hand, door onze boeren. 

Nadat het fruit van de koffieplant wordt geplukt, moet het drogen. De zon zal een groot deel van dit droogproces doen. Om een vochtpercentage van 10-13% te bereiken besteden onze boeren constant aandacht aan de koffiefruit/bonen, door ze te draaien. Dit draaien gebeurt in hun eigen pulp, om ze van frisse lucht te voorzien en tevens een gelijke droging en kleur te geven. Dit droogproces duurt een paar weken, afhankelijk van het weer.

De gedroogde bonen worden naar Nederland geëxporteerd. Ze zien er dan wat grijzig uit, dit komt door het droogproces.

Nadat ze in Meppel door Frans de Grebber zijn gebrand, zijn ze glanzend donkerbruin en geuren ze verrukkelijk. Ze worden verpakt en zodoende zo vers mogelijk verstuurd naar de klant. 

Volg onze Instagram pagina