ONS VERHAAL

Boerin_Quilenda

Het idee achter Mfutila Coffee ontstond in 2012, toen oprichter Mauro Christovao Mfutila  2 maanden lang terug ging naar zijn geboorteland Angola. Hij bezocht er verschillende provincies en zag in elke provincie de koffiebonen terug: verschillende soorten bonen, verschillende soorten koffie, maar allemaal verbouwd door Angolese boeren, met weinig toekomstperspectief en een zeer laag inkomen.

In de jaren 70 was Angolese koffie zeer bekend en geliefd in het Westen. In de jaren erna werd het land geteisterd door economische en sociale onrust en was er weinig tot geen export mogelijk. Men leek de koffie te zijn vergeten en dit verbaasde Mauro. Het is immers een drank die in Europa dagelijks wordt gedronken. Het contact met de eerste boeren werd gelegd, Mauro keerde in de maanden en jaren erna een aantal malen terug om met eigen ogen de oogst van de bonen te zien en het verbouwproces te inspecteren. Zodoende kon hij in Angola al een goedlopende koffiehandel opzetten.

Hierbij wordt ‘direct trading’ gebruikt: er zijn geen tussenpersonen en de communicatie tussen Mfutila Coffee en de boeren wordt zo heel zuiver gehouden. De boeren verdienen wat hen toebehoort, geld voor hun arbeid en oogst maar ook ondersteuning op welke wijze dan ook voor de boeren en hun families. Dit is voor Mauro en zijn zakenpartner Stefan erg belangrijk want de boeren zijn het hart van de organisatie!

Van 2014 tot 2020 breidt het aantal boeren wat koffiebonen levert voor Mfutila Coffee zich verder uit. Inmiddels zijn het er 20 en komt de koffie uit 7 Angolese provincies.  Ook stapt Stefan Mladenovic in het bedrijf in. De gedachte is om, wanneer de bonen van goede kwaliteit voor de Westerse markt blijken te zijn, een uitbreiding naar Nederland en Europa mogelijk te maken.

De in 2020 meegebrachte koffie bonen ‘samples’ worden getest door SGS – wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering van landbouw en levensmiddelen. De bonen krijgen het keurmerk ‘Uitstekend’, en dit betekent het startsein voor een overstap naar de Nederlandse markt. 

Mfutila Coffee is de enige importeur van Angolese koffiebonen in Nederland.

De bonen worden in Meppel door Meester-Brander Frans de Grebber gebrand. Frans heeft ruim 40 jaar ervaring in de koffie industrie en heeft veel kennis in huis. We zijn dan ook erg blij met zijn kennis en expertise rondom de bonen en zijn goedkeuring over de kwaliteit van de Angolese koffie, die al ruim 35 jaar niet meer op de Nederlandse markt is verschenen.

Vanwege de eerdergenoemde ‘direct trading’  kunnen er zowel kleine als grote bestellingen worden geplaatst. Dit betekent zowel voor particulier gebruik alsmede een grote bestelling voor een kantoor, bedrijf of de horeca. Heeft u hierover meer vragen, neem dan vooral contact met ons op en neem tevens een kijkje of de koffie van uw voorkeur te vinden is in ons assortiment.

HOE ONZE BONEN GROEIEN

Rijpen

Het rijpen van de koffie heeft tijd nodig. Op de foto is te zien dat de koffiefruit nog niet rijp is. Wanneer de fruit een rode kleur krijgt is deze rijp om geplukt te worden.

Plukken

Het fruit dat rijp is en een rode tot donder rode kleur bevat wordt met de hand geplukt door onze boeren. 


Drogen

Nadat het fruit van de koffieplant wordt geplukt, moet het drogen. De zon zal het natuurlijke deel van dit proces doen. Om een vochtpercentage van 10-13% te bereiken besteden onze boeren constant aandacht aan de koffiefruit/bonen. Ze roteren de bonen regelmatig, in hun eigen pulp, om ze van boven en buiten frisse lucht te geven en om ervoor te zorgen dat al het fruit gelijk gedroogd wordt. Dit droogproces duurt een paar weken, afhankelijk van het weer.

Groene bonen

Na het drogen worden de groene bonen gepolisht en klaargelegd in jutte zaken. De groene bonen komen direct van de boeren uit Angola naar Nederland.


Branden

Wij branden onze koffie in Meppel. Onze brander heeft meer dan 40 jaar ervaring in het branden van kwalitatieve koffie en zorgt ervoor dat de koffie altijd vers is. 

Verpakken en opsturen

Nadat onze bonen worden gebrand verpakken wij onze bonen en sturen wij deze op. Na bestelling heb jij je koffie binnen 2-3 werkdagen.

Volg onze Instagram pagina